Socker
Ända in på 1900-talet kunde man köpa socker på apoteket. Sockret var en lyxvara och ansågs av många läkare vara hälsobringande. Nu på 2000-talet har sockret blivit något av en lågstatus produkt, som de som har råd och kunskap undviker.
För det är inte så lätt att undvika socker. Tar vi en av de bästa juicerna utan tillsatt socker, Tropicana, och dricker 2 dl till frukost, så har vi redan fått i oss 20%, en femtedel, av dagsbehovet. Andra juicer innehåller långt mycket mer socker, för att inte tala om färdigköpt müsli och vanligt rost-bröd. Även om man äter bra, så är det svårt att komma under dagsbehovet för socker, för socker stoppas nästan in i all beredning av mat och dryck.
Dricker vi dessutom läsk och stoppar i oss en godisbit, blir sockermängden lätt helt onyttig och rent hälsofarligt. Många läsker innehåller mer socker än vad som finns godis. Ser vi läsk som flytande godis, får man en tankeställare. Vem skulle tillåta sitt barn eller sig själv, att äta (dricka) godis varje dag.
Men sötsuget går att komma tillrätta med. Börjar man förändra sin kost, förändras också ens smaker och ens behov.
Det ökande problemet med för högt intag av socker, uppmärksammas alltmer i media. Jag vill hänvisa till en reportageserie i Sveriges Radio Vetenskap. De presenterar sina program så här:
"Forskare har under årtionden gett oss kostråder: dra ner på fettet. Mindre fett i maten skulle också göra oss smalare. Men det har blivit precis tvärt om. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen.
I "Ett sötare blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker" ger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm en annan bild: socker höjer ditt blodsocker. Det triggar en inflammation som påverkar hela din kropp: hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu.
I en serie intervjuer berättar Ann Fernholm hur snabba kolhydrater kan påverka allt från diabetes, åderförkalkning till tidpunkten för puberteten, möjligheter att bli gravid och risken för cancer."
Må gott
Anette Mullback
För det är inte så lätt att undvika socker. Tar vi en av de bästa juicerna utan tillsatt socker, Tropicana, och dricker 2 dl till frukost, så har vi redan fått i oss 20%, en femtedel, av dagsbehovet. Andra juicer innehåller långt mycket mer socker, för att inte tala om färdigköpt müsli och vanligt rost-bröd. Även om man äter bra, så är det svårt att komma under dagsbehovet för socker, för socker stoppas nästan in i all beredning av mat och dryck.
Dricker vi dessutom läsk och stoppar i oss en godisbit, blir sockermängden lätt helt onyttig och rent hälsofarligt. Många läsker innehåller mer socker än vad som finns godis. Ser vi läsk som flytande godis, får man en tankeställare. Vem skulle tillåta sitt barn eller sig själv, att äta (dricka) godis varje dag.
Men sötsuget går att komma tillrätta med. Börjar man förändra sin kost, förändras också ens smaker och ens behov.
Det ökande problemet med för högt intag av socker, uppmärksammas alltmer i media. Jag vill hänvisa till en reportageserie i Sveriges Radio Vetenskap. De presenterar sina program så här:
"Forskare har under årtionden gett oss kostråder: dra ner på fettet. Mindre fett i maten skulle också göra oss smalare. Men det har blivit precis tvärt om. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen.
I "Ett sötare blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker" ger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm en annan bild: socker höjer ditt blodsocker. Det triggar en inflammation som påverkar hela din kropp: hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu.
I en serie intervjuer berättar Ann Fernholm hur snabba kolhydrater kan påverka allt från diabetes, åderförkalkning till tidpunkten för puberteten, möjligheter att bli gravid och risken för cancer."
Må gott
Anette Mullback